pytanko:)
Ilona:): Mam pytanie czy da sie podac przedzialy monotonicznosci( w funkcji wymiernej) bez robienia
rysunku
29 gru 11:55
Aga1.: Zależy jaką funkcję masz na myśli.
| | ax+b | |
Jeśli funkcję postaci f(x)= |
| to tak, trzeba ją jedynie przekształcić do postaci |
| | cx+d | |
29 gru 11:58
Ilona:): bo mama takie zadanie : Oblicz przedzialy monotoniczności funkcji f(x)=1− √3x i wlasnie
bylam ciekawa bo dlugo zejdzie z wykresem
29 gru 12:06
Aga1.: a=1−√3<0
D=(−∞,0)U(0,∞)
Funkcja jest przedziałami rosnąca , gdy a<0, a malejąca gdy a>0.
U Ciebie
f↗ dla x∊(−∞,0)
f↗ dla x∊(0,∞)
29 gru 12:12
Ilona:): dziękuje
29 gru 12:15
Bogdan:
| | ax + b | | d | |
f(x) = |
| x ≠ − |
| i c ≠ 0 |
| | cx + d | | c | |
| a b|
W = | | = ad − bc
|c d|
| | d | |
f ↗ ⇔ W > 0 dla x∊(−∞; − |
| ) |
| | c | |
| | d | |
f ↘ ⇔ W < 0 dla x∊(− |
| ; +∞ ) |
| | c | |
29 gru 12:29