calkowanie przez czesci
Aa: ∫e2xsin3x dx
29 gru 11:33
Kamil: Wzór znasz ?
2138
∫e
2xsin3x dx =
u' = e
2x u = ∫e
2xdx =
12e
2x
v = sin3x v' = 3cos3x
=
12e
2x * sin (3x) − ∫
12e
2x * 3cos3x dx =
=
12e
2x * sin (3x) −
32∫e
2x * cos3x dx =... (*)
Obliczamy przez części całkę postaci ∫e
2x * cos3x dx
u' = e
2x u =
12e
2x
v = cos3x v' = −3sin3x
=
12e
2x * cos3x − ∫
12e
2x * (−3sin3x) dx =
=
12e
2x * cos3x +
32 ∫e
2x * sin3x dx
Wracamy do (*). Mamy :
∫e
2xsin3x dx =
=
12e
2x * sin (3x) −
32∫e
2x * cos3x dx =
=
12e
2x * sin (3x) −
32[
12e
2x * cos3x +
32 ∫e
2x * sin3x dx ] =
=
12e
2x * sin (3x) −
34e
2xcos(3x) −
94∫e
2x * sin3x dx
Otrzymaliśmy, że :
∫e
2xsin3x dx =
12e
2x * sin (3x) −
34e
2xcos(3x) −
94∫e
2x * sin3x dx ⇒
134∫e
2xsin3x dx =
12e
2x * sin (3x) −
34e
2xcos(3x) ⇒
| | e2x | |
∫e2xsin3x dx = |
| [2sin3x − 3cos3x] + C |
| | 13 | |
29 gru 13:08
Aa: ∫ x21+x2 dx
jak nie widac, tam jest x2/1+x2
to nie jest przez czesci
31 gru 13:30
Aa: odswiezam
31 gru 15:05
Godzio:
| x2 | | x2 + 1 − 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| 1 + x2 | | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
Jeśli to scałkujemy otrzymamy:
x − arctgx + C
31 gru 15:24
Aa: dzieki, kolejny (przez podstawianie):
| | t3 | |
∫ sin3x dx= ∫ |
| dt= dalej nie wiem jak  |
| | cosx | |
t=sinx
dt=cosx dx ⇒ dx= dt/cosx
1 sty 15:15
Rafał274:
sin3x = (sin x) * (sin2 x) = (sin x)(1 − cos2x)
t = cos x
1 sty 19:18
Aa: | | 1 | | 1 | | 2x | | | |
∫ |
| dx= |
| arctg |
| +C = |
| +C |
| | 3+4x2 | | √3 | | √3 | | √3 | |
| | | |
Prawidlowe rozwiazanie to |
| +C |
| | 2√3 | |
moje pytanie, skad wziela sie tam ta 2
2 sty 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | dx | | 1 | | dx | | 2x | | 2 | |
∫ |
| = |
| *∫ |
| = // t= |
| ; dt = |
| dx // |
| | 3+4x2 | | 3 | | | | √3 | | √3 | |
=
| | 1 | | dt | | √3 | |
= |
| *∫ |
| * |
| <−−− stąd  |
| | 3 | | 1+t2 | | 2 | |
grunt to zrobić samemu krok po kroku (gdy się jeszcze nie ma wprawy)
2 sty 10:34
Aa: | | 2 | | 6√3 | |
czemu dt = |
| ? mi wyszło |
| |
| | √3 | | 6−x | |
2 sty 10:49
2 sty 10:50
Aa: dobra juz wiem
2 sty 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
musze się zapytać −−− jak Ci taki bohomaz wyszedł
2 sty 10:58
Aa: jest to zaleta studiowania...
2 sty 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
też studiuję i nadal nie wiem jak coś takiego stworzone zostało
2 sty 11:00
Aa: ma na to wplyw jeszcze wiele czynnikow, np. osoba, ktora Ci wyklada, nic nie tlumaczy tylko
leci z materialem jakby sie palilo, jednego nie zrozumiesz a tu juz kolejne, pozniej oczekuje,
ze ty wszystko umiesz
2 sty 11:05
Aa: | | | |
sluchj, z tego wychodzi mi |
| |
| | 6 | |
2 sty 11:11
2 sty 12:48
Rafał274:
Jest taki wzór
| | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctan( |
| ) + C a≠0 |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | | 2 | | 2x | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| * |
| arctan( |
| ) + C |
| | 3+4x2 | | 4 | | x2 + (√3/4)2 | | 4 | | √3 | | √3 | |
2 sty 13:03
2 sty 13:12
Aa: | | e2x | | t | | t+1−1 | |
∫ |
| dx= //t=ex dt=exdx//= ∫ |
| dt=∫ |
| dt=t−ln|t+1|=ex−ln|ex+1| |
| | ex+1 | | t+1 | | t+1 | |
2 sty 13:19
Monia: Dziękuję bardzo.
∫ √ex −1 dx a jak tą zrobić ?
2 sty 13:22
Rafał274:
u = tan x v' = 1
... = u*v − ∫u*v' dx = dalej juz latwo
2 sty 13:24
Monia: | | √x | | √x − 1 +1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = ∫1dx + ∫ |
| dx = jak |
| | √x − 1 | | √x − 1 | | √x − 1 | |
obliczyć tą 2 calkę

czy ja dobrze zaczęłam robić,
proszę o pomoc
2 sty 13:35
Aa: tam eczesniej Rafal nic nie pomieszales? nasze a=
√3/4 czyli
| | 1 | | 1 | | x | |
|
| * |
| arctg |
| +C |
| | 4 | | √3/4 | | √3/4 | |
2 sty 13:37
Rafał274: tak
√3/4 = √3/2 i dwójke wrzuciłem na górę
2 sty 13:38
Aa: dobra juz wiem dzieki
2 sty 13:41
Rafał274: t = √x − 1
t + 1 = √x
(t+1)2 = x
2(t+1)dt = dx
∫1t * 2(t+1)dt = 2(t + ln t ) + C = 2(√x − 1 + ln (√x − 1)) + C =
= 2(√x + ln (√x − 1)) + C
2 sty 13:46
Aa: | | f'(x) | |
∫ |
| dx= ln czy log? |f(x)| +C |
| | f(x) | |
2 sty 13:52
Rafał274:
ln |f(x)| + C bo licząc pochodną:
mamy :
2 sty 13:54
Rafał274:
Monia > ∫
√ex − 1 dx
Wiadomo, że e
x * e
−x= 1
t =
√ex − 1
t
2 = e
x − 1 e
x = t
2 + 1
2tdt = e
xdx
| | 2t2 | |
...=∫ |
| dt = ... |
| | t2 + 1 | |
2 sty 13:58
Monia: dziękuje !
2 sty 14:01
Aa: przez czesci
∫xe−3xdx
4 sty 11:44
Aa: odswiezam
4 sty 14:07
rupert: a gdzie masz obliczenia?
4 sty 14:20
Aa: rozwiazalem, teraz kolejne:
∫e
xsinxdx
co tu zrobic? obojetnie jak bym nie podzielil to bedzie mi wychodzilo ∫e
xsinxdx (ewentualnie
cosx i znak bedzie sie zmienial) i moge sie bawic tak caly czas ze zmiana sin na cos i
odwrotnie
4 sty 14:56
Rafał274:
Patrz pierwsza całka w tym temacie.
Całkujesz dwukrotnie po czym przerzucasz takie same całki na jedną stronę i masz rozwiązanie
całki.
4 sty 15:02
Aa: zobacz przedostatnia linijke tego rozwiazania tam jest 13/4, nie powinno tam byc 9/4?
4 sty 15:18
Rafał274: Nie bo przed całką z lewej strony jest jeszcze liczba 1.
4 sty 15:24
Rafał274: to tak jak z algebrą.
4 sty 15:25
Aa: ∫cos2xdx
7 sty 14:45
jikA:
Wykorzystuję wzór
cos2(x) − sin2(x) = cos(2x).
| | cos(2x) + 1 | |
2cos2(x) − 1 = cos(2x) ⇒ cos2(x) = |
| |
| | 2 | |
7 sty 14:56
Aa: tylko co mi to dalo?
| | 1 | | 1 | |
∫cos2xdx= |
| ∫cos2x+1dx= |u=cos2x u'=−2sin2x |= |
| xcos2x+2∫xsin2xdx=... |
| | 2 | | 2 | |
|v'=1 v=x |
7 sty 15:26
jikA:
Pomyśl zastanów się trochę. Skoro masz sumę to możesz to rozbić na sumę całek.
7 sty 15:39
Aa: rzeczywiscie tam bylo dodawanie, ale nie zmienia to faktu, ze dalej nic mi nie wychodzi
∫cos2xdx= i to samo co wczesniej napisalem
7 sty 15:44
jikA:
A jak rozwiążesz ∫ cos(x)dx?
7 sty 15:55
Aa: ze wzorow?
7 sty 15:56
maniek: ∫cosxdx = sinx + C
7 sty 16:04
jikA:
Więc tamto też ze wzoru możesz zrobić ale jeżeli problem sprawia ten argument 2x to można
| | dt | |
zrobić podstawienie 2x = t ⇒ dx = |
| . |
| | 2 | |
7 sty 16:04
Aa: wlasnie podstawienie, a ja mialem ten przykald zrobic przez czesci
7 sty 16:07
jikA:
Niech
J = ∫ cos2(x)
J = ∫ (sin(x))'cos(x)dx
J = sin(x)cos(x) + ∫ sin
2(x)dx
J = sin(x)cos(x) + ∫ (1 − cos
2(x))dx
J = sin(x)cos(x) + ∫ dx − ∫ cos
2(x)dx
J = sin(x)cos(x) + x −
∫ cos2(x)dx
J = sin(x)cos(x) + x − J
J + J = sin(x)cos(x) + x
2J = sin(x)cos(x) + x
| | sin(x)cos(x) + x | |
J = |
| + C |
| | 2 | |
7 sty 16:17
Aa: ∫ ln√x dx= xln√x−√x+C
dobry wynik?
8 sty 13:14
jikA:
Sprawdź licząc pochodną wyniku.
8 sty 13:26
Aa: ∫ ln√x dx
∫ xsin2x dx
9 sty 13:21
Rafał P.:
| | xln(x) − x | |
1) ∫ ln√xdx = |
| |
| | 2 | |
2) ∫ xsin
2x dx, przez części.
9 sty 14:58
Aa: 1) dobry jestes, tez potrafie wpisac do kalkulatora, zeby obliczyl...
2)serio? przynajmniej dobrze napisalem naglówek...
Jest ktos kto wie jak to rozwiazac?
9 sty 18:31
Aa: ...
9 sty 19:26