Całkowanie przez częsci
Aga: Całkowanie przez częsci !
∫ 2x3 * lnx dx
∫ ln(x+3)dx
29 gru 10:46
Artur z miasta Neptuna:
Iw czym problem

wiesz jaki jest wzor na calkowanie przez czesci

to go zastosuj
29 gru 10:48
Aga: czy prawidłowy wynik do zad nr.1 to −x2+C ? ?
29 gru 10:57
PW: @Aga: Przecie prawidłowość całkowania możesz sprawdzić obliczając pochodną. Na pierwszy
rzut oka widać, że pochodna −x2+C to nie 2x3+lnx.
29 gru 11:57
Janek 191:
∫ ln ( x + 3) dx
Niech y = x + 3 => dy = dx
czyli
∫ ln (x + 3) dx = ∫ ln y dy
ale
∫ ln y dy = y ln y − y + C1
więc
∫ ln ( x + 3) dx = (x + 3) ln (x + 3) − ( x + 3) + C1 = ( x + 3) ln (x + 3) − x + C
29 gru 14:56