yznacz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Zosia : Dany jest trójkąt równoramienny o kącie miedzy ramionami 2 alpha. Pole trójkata jest równe P.
Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Nie wiem z jakich wzorów mam wyznaczyć
Pierwsze kroki:
R = 2ab/ 4P
29 gru 10:33
Tad:
... znasz kąt między ramionami ... znasz i pozostałe
ze wzoru na pole policzysz ramię ...
a potem R ze wzoru na promień okręgu opisanego
29 gru 11:16
Ela: ze wzoru P=1/2 ab sin alpha?
29 gru 11:44
Tad: dokładnie
29 gru 11:51
Zosia: nie mam dostępu do rozwiązań, możecie spr. czy dobrze wykonałam
więc jeśli ze wzoru mamy
a− ramię trójkąta
b/2− środkowa
90 − alpa− kąt między styczną a 1/2 podstawy −
P= 1/2 a b/2 sin( 90 − alpha)
P= 1/2 a b/2 cos alpha / * 2
2P= ab cos alpha
a = b cos alpha / 2P
R = a√3/ 3
więc to podstawiamy ?
R = (b cos alpha/2P) * √3 / 3
R= (b cos alpha) √3 /6P
29 gru 12:18