z
zad: jest ktos z budownictwa
29 gru 10:30
RobeRt: Ja jestem (ale dopiero I semestr

)
29 gru 10:35
Artur z miasta Neptuna:
Pytals sie oto wczoraj i nie odpowiedziales mi czego potrzebujesz
29 gru 10:44
zad: znajomosci gruntow
29 gru 13:17
Artur z miasta Neptuna:
A knkretnie bo piszesz wiecej czy ogolnikowo ... chcesz wiedziec jak jaoi grint wyglada? a moze
jaoie ma charakterystyki? a moze jakie obciazenia jest w stanie wytrzymac? albo o ile osiadze
grunt pod naciskiem fundamentow? ... sprecyzuj
29 gru 13:30
zad: OK
29 gru 13:36
zad: Czy ił piaszczysty(plastyczny) nadaje siejako podloze budowlnae
29 gru 13:37
zad:
29 gru 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
Nadal zbyt mało informacji
To jest pytanie zadane przez wykładowcę z jakiego przedmiotu ? Masz jakieś dane ?
Jeżeli chodzi o ogólną odpowiedź to ił plastyczny nie jest dobrym podłożem budowlanym ze
względu na jego właściwości (przede wszystkim tiksotropia, pęcznienie i skurcz gruntu).
Jednak nie jest to odpowiedź na pytanie, które Ty zadałeś (a przynajmniej w takiej formie
zadane)

Czy 'nadaje' się jako podłoże budowlane (w sensie ... czy utrzyma budynek)

W zależności od ilości domieszek i uwodnienia, rodzaju budowli, występujących obciążeń,
możliwych Δ obciążeń, nierównomiernego obciążenia podłoża, itd. itp. może, ale nie musi dany
grunt być odpowiednim podłożem budowlanym − bez przeprowadzenia analizy gruntu, nie jesteś w
stanie odpowiedzieć na to pytanie (po analizie gruntu tak naprawdę też nie będziesz w stanie
odpowiedzieć ... albo inaczej − będzie miał <powiedzmy> 40−50% pewność przy sytuacji 'na
styk')
29 gru 14:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
A jeżeli właśnie o taką odpowiedź Ci chodziło (czy jest to dobry grunt pod zabudowę) to wybacz
... ale jako przyszły budowlaniec powinieneś coś takiego wiedzieć (lub chociaż wiedzieć gdzie
szukać odpowiedzi) i przede wszystkim inaczej zadać to pytanie.
Pozdrawia − przyszły 'szambonurek'
29 gru 14:23
zad: Nie jestem na budownictwie
29 gru 14:37
zad: Byly to pierwsze nasze cwiczneia z mechnaiki gruntow nie badalismy ani plastycznosc(wskaznika
czy stopnia) wiec tylko po nazwie gruntu+domieszkach(piasek) mielismy stwierdzic czy sie nada
czy nie
29 gru 14:38