Rozwiąż graficznie równanie, funkcja wykładnicza.
Nusretin: Pomoże ktoś rozwiązać? Męczę się z tym od wczoraj

Polecenie to: Rozwiąż graficznie równianie.
a) 2
x+1 + 2
−x = 3
b) 2
|x| = x +1
c) 2|x| = 3
x − 1
Z góry dziękuje
29 gru 08:27
Tad:

a)
wykres f(x)=2
x+1 nałóż na wykres f(x)=3−2
−x
29 gru 10:01
Kinga: a) 2
x+1=−2
−x+3
szkicujesz funcje:
1. 2
x i nastepnie przesuwasz o wektor [−1,0]
2. 2
x , nastepnie symetria wzgledem srodka ukladu tj [0,0] , i to przesunąć o wektor [0,3]
noo i ppunkty wspolne wykresu wyznaczasz sobie z tego co widac
29 gru 10:06
Tad:
b)
rysuj wykres f(x)=2x ... z niego f(x)=2|x|
i przetnij go prostą y=x=1
29 gru 10:07
Kinga: i z resztą ta sama historia
29 gru 10:08
Tad:
c) ... pewnie już sam poradzisz−
29 gru 10:09