rozpatrywanie przypadków?
Kaśka: √x−1 > x−7
29 gru 00:25
ICSP: Ustal dziedzinę. Później wyszstko na jedną stronę i podstawienie t = √x−1 ,t ≥ 0
29 gru 00:44
pigor: ..., widzę to np. tak :
√x−1>x−7 ⇔ ( x−1≥0 i x−7<0 i p{x−1)>x−7) lub (x−1≥0 i x−7≥0 i
√x−1>x−7 /
2) ⇔
⇔ (x≥1 i x<7 i
√x−1>x−7) lub (x ≥1 i x ≥7 i x−1>x
2−14x+49) ⇔
⇔ (*)
1≤ x <7 lub (x ≥7 i x
2−15x+50<0) ⇒ x ≥7 i (x−5)(x−10)<0 ⇔
⇔ x ≥7 i 5< x <10 ⇒ stąd i z (8) :
7≤ x <10 lub 1≤ x<7 ⇔
x∊<1;10) . ...
29 gru 00:51
asdf: t=√x−1, t > 0, x > 1 ( więc można potęgować obustronnie) ⇒ x = t2 + 1
29 gru 00:53
asdf: II sposób:
√x−1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1
t =
√x−1, t ≥ 0
t
2 = x−1
x = t
2 + 1
t > t
2 + 1 − 7
t
2 − t − 6 < 0
Δ = 1+24 = 25, ⇒
√Δ = 5
parabola, ramiona w dół,
t ≥ 0, patrzysz to co pod osią odciętych)
t∊
<0;3)
0≤ t ≤ 3
0 ≤
√x−1 < 3 (x≥ 1, więc mogę podnieść do kwadratu)
0 ≤ x−1 < 9 // + 1
0+1 ≤ x−1+1 < 9+1
1 ≤ x < 10
Koniec.
29 gru 01:14
pigor: ... lub zainspirowany wskazówką
ICSP np.
tak :
√x−1>x−7 ⇒
√x−1>x−1−6 ⇒
√x−12−√x−1−6< 0 ⇒
⇒ (
√x−1−3)(
√x−1+2)<0 ⇔ −2<
√x−1 < 3 i x−1≥0 ⇔
⇔ (
√x−1 >−2 i x ≥1) i (
√x−1< 3 /
2 i x ≥1) ⇔
⇔ x ≥1 i x−1<9 ⇔
x ≥1 i x< 10 ⇔
x∊<1;10) . ...
29 gru 01:14