Tangens kąta ostego w rombie.
V.Abel: Cześć!
Mam prośbę o pomoc w zadaniu:
Dany jest romb, w którym stosunek długości przekątnych jest jak 1:4. Oblicz tangens kąta
ostrego tego rombu.
Jak się za to zabrać? Znaczy się próbowałem, ale wychodzą jakieś cuda...
28 gru 23:41
V.Abel: doszedłem do tego, że tg α = 8/15 a pojawiło mi się wcześniej tg α = 2 sin α . HELP !
28 gru 23:44
PuRXUTM:

β−kąt ostry
β=2α
| | β | | 1 | |
tg |
| = |
| − może da się coś z tym jeszcze zrobić... jakieś wzory redukcyjne, czy coś |
| | 2 | | 4 | |
Ja się tam nie znam, tylko piszę co ja bym próbował robić
28 gru 23:47
28 gru 23:49
Mila: a − bok rombu
a
2=17x
2
z tego masz sin(2α)
cosinus łatwo policzysz ?
28 gru 23:54
Mila: Wynik jak u ICSP.
29 gru 00:01
V.Abel: Dziękuję

Przynajmniej wiem, że dobrze, teraz jeszcze muszę ten drugi sposób rozgryźć ten, z którego mam
tg α = 2 sin α .
29 gru 00:10
pigor: ... np. tak : niech
2x − kąt ostry rombu, to z warunków zadania
tgx=14, więc
| | sin2x | | 2sinxcosx | | 2tg2x | |
tg2x= |
| = |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x−sin2x | | 1−tg2x | |
| | | | | | 8 | |
= |
| = |
| = |
| . ...  |
| | | | | | 15 | |
29 gru 00:16
V.Abel: dobra, dzięki
29 gru 00:19