logarytmy
darek: ( log przy podstawie 7 ) log7(72 + 73) wynosi...
28 gru 22:05
asdf: lo7[log7(72+73}) ] ?
28 gru 22:15
darek: nie niee

napisałem jak się czyta log7. tylko raz jest
28 gru 22:17
darek: bo nie wiedzialem jak dac indeks dolny do 7
28 gru 22:17
asdf: log7(72 + 73) ?
28 gru 22:23
asdf: log7(72+73)) = log7(72(1+7)) = log772 + log78 = 2 + log78
28 gru 22:24
darek: dziękuje, ale nie bardzo rozumiem

można jakoś dokładniej..
28 gru 22:28
darek: dlaczego 1+7 ?
28 gru 22:28
asdf: zobacz:
72 + 73 = 1*7*7 + 7*7*7 = 72(1 + 7)
28 gru 22:32
darek: ale co to jest jakaś własność?
28 gru 22:33
darek: juz wiem, dzieks
28 gru 22:36
asdf: wyciągania przed nawias nie umiesz?
28 gru 22:36
darek: umiem umiem. lajt.

bo nigdy wczesniej takich zadan z logarytmami nie widziałem xd dzieki
jeszcze raz
28 gru 22:38
asdf:
28 gru 22:42