Prosze o pomoc.
Piotr: Pole równoramiennego trójkąta ABC jest równe Q, a kąt C przy wierzchołku jest równy . Znaleźć
powierzchnię całkowitą bryły powstałej przez obrót tego trójkąta wokół prostej prostopadłej do
podstawy i przechodzącej przez wierzchołek A.
28 gru 21:54
Tad:
kąt jest równy

?
28 gru 22:02
Piotr: Jest równy α.
28 gru 22:03
cim: Powstałą bryłą będzie stożek ścięty o promieniu r = a i wysokości h z wydążonym stożkiem ( a/2
, h ). Jeżeli powierzchnię boczną tego wydrążenia wypchniesz do góry, to otrzymasz stożek (a,
2h) a powierzchnia całkowita bryły nie zmieni się.
Mamy r = a i l
s=2*l
t
P
c= πa
2+πa*l
s
28 gru 22:06
cim: Dalej już chyba wyliczysz....
28 gru 22:06
Piotr: Pc=4πQ(1+sin(α/2))cos(α/2)?
28 gru 22:13