rownania trygonometryczne
cim: Witam
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku (albo podesłać jakieś linki) jak na podstawie np.
takich danych wyznaczyć wzór danej funkcji, a potem np. jej miejsca zerowe.
f(x)=sinx
Ja bym zapisał to tak:
i potem wymnożył, ale jakoś nie wygląda mi to za dobrze. Użyłbym wzoru na sinus sumy, ale też
| | 2π | | 1 | |
nie za bardzo wygląda to tak jak w odpowiedziach czyli tak: sin(6x+ |
| ) = − |
| . |
| | 3 | | 2 | |
Proszę o pomoc
Pozdr
28 gru 20:59
cim: up
28 gru 21:57
Mila: Co jest podane w odpowiedzi?
Napisz pytanie.
28 gru 22:16
cim: Polecenie brzmi:
| | π | |
f(x) = sinx Wyznacz miejsca zerowe funkcji h(x)=4f(3x+ |
| )+1. |
| | 3 | |
Tylko żeby wyznaczyć miejsca zerowe, najpierw trzeba dojść do takiego równania jak wyżej
podałem, ale jak i dlaczego akurat tak? tego nie wiem...
28 gru 22:23
cim: up
28 gru 23:07
cim: up
28 gru 23:21
Mila: I to z odpowiedzi nie zgadza się z tym,
| | 1 | |
Z kolei dla wartości − |
| trudno znaleźć kąt. |
| | 4 | |
Pomyślę.
28 gru 23:25
cim: Aha, nie miałem pojęcia że trzeba będzie z tego kąt wyznaczyć. Jak już mówiłem, jeśli chodzi o
równania trygonometryczne to dopiero zaczynam się tego uczyć...
29 gru 11:17