oblicz wartość funkcji g
lola: liczba −3 jest jednym z miejsc zerowych funkcji g(x)=x2+4x+c. Oblicz wartość funkcji g dla
argumentu −1.
28 gru 20:52
ICSP: g(x) = x
2 + 4x + c
zatem g(−3) = g(−1) = 0
28 gru 20:54
Eta:
f(−3)=0 ⇒ 9−12+c=0 ⇒ c=3
f(x)=x2+4x+3 to: f(−1)=.........
28 gru 20:55
Janek 191:
− 3 jest miejscem zerowym funkcji g(x) = x2 + 4 x + c , więc
g(−3) = 0 , czyli (−3)2 + 4*(−3) + c = 0
9 − 12 + c = 0
− 3 + c = 0
c = 3
Mamy więc
g(x) = x2 + 4 x + 3
oraz
g(−1) = (−1)2 + 4*(−1) + 3 = 1 − 4 + 3 = 0
28 gru 20:58
Eta:
Jeszcze taki sposób:
ze wzoru Viete
'a
| | −b | |
x1+x2= |
| ⇒−3+x2= −4 ⇒ x2= −1 to f(−1)=0 |
| | a | |
28 gru 21:06