ZADANIE MIARY ŁUKOWE KĄTÓW
Wiktor: Prosze o pomoć
| | π | | π | |
Miary 2 kątów trójkąta wynoszą |
| i |
| |
| | 6 | | 5 | |
Oblicz miarę 3 kąta
Odpowiedz podaj w stopniach
28 gru 20:38
Eta:
| | π | | π | |
π=180o α= |
| = ..... β= |
| =...... |
| | 6 | | 5 | |
γ= 180
o−(α+β)=.........
28 gru 20:41
Wiktor: dziękuję
28 gru 20:47
Janek 191:
α = π/6 = 300
β = π/5 = 360
więc
α + β = 660
oraz
γ = 1800 − 660 = 1440
============================
28 gru 21:02
Janek 191:
Powinno być γ = 1140
28 gru 21:03
Wiktor: jeszcze raz dziękuję
28 gru 21:07