Drgania harmoniczne proste
Maslanek: Wahadło fizyczne
Wyznaczenie przyspieszenia ziemskiego.
| | I | |
Także mamy, że T=2π √ |
| |
| | mgd | |
Mamy dane:
R=2,8cm
d=37,6cm (mierzone do punktu środka ciężkości − a więc to już całe ramię)
m=16,8g
T=1,248s
I co zabawne

Z tego g=0,0211...
Coś jest nie tak. Proszę o pomoc
28 gru 20:31
Maslanek: Dodam, że błędy pomiarów nie mogą być aż tak duże

Δl, ΔR = 0,1cm
ΔT=0,021s (bo było mierzone początkowo dla 10 wahnięć

)
28 gru 20:35
Maslanek: Już zostałem natchniety.
Moment bezwładności
28 gru 20:36
28 gru 20:37
Jakub: Przeliczyłeś centymetry na metry i gramy na kilogramy? Jaki kształt ma wahadło fizyczne?
28 gru 20:38
Jakub: Ano, pewnie kształt kuli ale zapomniałaś o tw. Steinera.
28 gru 20:39
Maslanek: No właśnie

Dzięki
28 gru 20:41
Maslanek: A wyznaczenie błędu, jeśli chodzi o d?
| | Δd | | Δd | |
Δg=g(...+ |
| +{Δd}{d})=Δg=g(...+2 |
| )? |
| | d | | d | |
28 gru 20:45
MQ: Masz cztery zmienne: m d l i T
w tym T w potędze 2
więc wg mnie: Δg=Δm/m+Δd/d+Δl/l+2ΔT/T
28 gru 20:51
MQ: Chyba, że któreś z nich traktujesz z błedem Δ=0, np. m czy l.
28 gru 20:52
MQ: Aha! w I siedzi d. No to Huston mamy problem! Trzeba będzie rozpisać jawnie wzór i
różniczkować.
28 gru 20:55
Maslanek: 
masa jest poza − skraca się, więc nie ma błędu
Δl=Δd=ΔR. (zresztą l to d

)
Jeśli chodzi o sam wzór, to takie cielę trochę
| | | | 8π2R2 | | 4π2*d2 | |
g= |
| = |
| + |
| = |
| | T2*d | | 5*T2*d | | T2*d | |
Rozpatrując różniczkę po d mielibyśmy:
| | Δt | | 16p2*R | | 8π2R2 | | 4π2 | |
Δg=2g |
| + |
| + |
| + |
| |
| | t | | 5*T2*d | | 5*T2*d2 | | T2 | |
Ok?
28 gru 21:04
Maslanek: Tzn. cały błąd

Pardon
28 gru 21:07
Maslanek: Myślę o jednym, a robię drugie
28 gru 21:07
Maslanek: Błedów nie ma −,−...
28 gru 21:16
Maslanek: Drugi składnik przemnożony przez ΔR, trzeci i czwarty skłądnik przemnożony przez Δd.
Jest w porzadku?
28 gru 21:23
MQ: To I u mnie, to nie było l (el małe) tylko I (i duże −− moment bezwładności −− jak w Twoim
wzorze 20:31)
A różniczka −− nie:
| | | | 2ΔT | | 4π2 | | 4ΔR | |
Δg= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | d | | T | | T2d | | R | |
| | 4π2 | | 2 | | Δd | |
+ |
| *( |
| R2+d2)* |
| |
| | T2 | | 5 | | d2 | |
28 gru 21:24
28 gru 21:26
MQ: Ostatni człon skopałem −− zaczekaj −− jeszcze raz policzę.
28 gru 21:28
MQ: Nie, dobrze policzyłem. Tylko w drugim członie, tak jak napisałem o 21:26
28 gru 21:33
Maslanek: MQ nasze zapisy są równoważne, prawda?
Mam wątpliwość co do ostatniego członu, ale po sprowadzeniu do wspólnych mianowników to mamy to
samo
28 gru 21:35
MQ: Skoro wychodzi to samo, to znaczy, że dobrze, bo przy dwóch różnych metodach liczenia nasze
błędy miałyby małe prawdopodobieństwo zredukować się do tego samego wyniku
28 gru 21:42
Maslanek: W sumie ta
28 gru 21:45
Maslanek: Dzięki
28 gru 21:46