matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykres funkcji homograficznej
Dominik:
−4x + 1
f(x) =
2x+1
podzielilem licznik przez mianownik i otrzymalem
3
f(x) =
− 2
2x+1
1
wiec wykres nalezy przesunac o wektor [−
, −2]. zatem rysuje asymptoty i chce je
2
3
potraktowac jako nowy uklad wspolrzednych. powinienem w nim rysowac funkcje
czy
x
3
?
2x
28 gru 20:31
Artur z miasta Neptuna:
Druga wersja bo: 3/(2x+1) = 3/(2(x +0.5)) = (3/2)/(x+0.5)
28 gru 21:05
Eta:
28 gru 21:07
Dominik:
dzieki
28 gru 21:08