Zadania pole i obwód proszę o pomoc
Wiktor: To także pewnie banalne ale proszę o pomoc w rozwiązaniu
1: Oblicz obwód i pole Prostokąta którego przekątna ma długość 8 cm a krótszy bok 4 cm
2: Oblicz pole i obwód rombu którego przekątne mają długość 6cm i 8 cm
28 gru 20:30
Janek 191: z.1
a = 4 cm
c = 8 cm
Z tw. Pitagorasa mamy
a2 + b2 = c2 => b2 = c2 − a2 = 82 − 42 = 64 − 16 = 48 = 16*3
b = √16*3 = 4 √3
Obwód
L = 2a + 2b = 2* 4 + 2*4 √3 = 8 + 8 √3
L = 8*(1 + √3) cm
====================
Pole
P = a*b = 4 * 4 √3 = 16 √3
P = 16 √3 cm2
============================
z.2
P = 0,5 e*f
e = 6 cm
f = 8 cm
zatem
P = 0,5*6 cm* 8 cm = 24 cm2
============================
28 gru 21:18
Eta:

Mniej niż
banalne 
1/ z tw, Pitagorasa a
2+4
2=8
2 ⇒ a= 4
√3
P=a*b=...... Ob= 2a+2b=...
| | d1*d2 | | 6*8 | |
2/ P= |
| = |
| =.... |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa
a
2= 4
2+3
2 ⇒ a=5
Ob= 4a=.....
28 gru 21:20
Wiktor: Dziękuje
28 gru 23:26