oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
Wiktor: Proszę o pomoc
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfa α wiedząc że
28 gru 20:27
Eta:
cosα<0 i tgα<0 i ctgα<0
| | 2√2 | | 1 | | √2 | |
cosα= − |
| , tgα= − |
| =− |
| , ctgα= −2√2 |
| | 3 | | 2√2 | | 4 | |
28 gru 20:38
Wiktor: Dziękuję
28 gru 20:43
Janek 191:
sin α = 1/3 gdy π/2 < α < π
Mamy
sin α = y/r , czyli y = 1 oraz r = 3
x2 + y2 = r2
x2 = r2 − y2 = 32 − 12 = 9 − 1 = 8 = 4*2
x = 2 √2 lub x = − 2 √2
dlatego
cos α = x/r = − 2 √2 / 3
tg α = y/x = 1/ ( − 2 √2 ) = − √2/4
ctg α = x/y = − 2√2/1 = − 2 √2
28 gru 21:10