funkcje
admin: 1.Wyznacz wartości parametru m , dla których rozwiązaniem układu równań;
mx+y=3−y
x−2y=1
jest para liczb (x,y) spełniająca warunki: x>0 i y>0
Nie miałbym problemów z rozwiązaniem gdyby w pierwszej linijce układu równań przy 'x' nie
byłoby 'm'. Proszę o pomoc

2. Wyznacz te wartości parametru m , dla których funkcja liniowa f(x)=(−3+lm−2l)x +5 jest
nierosnąca.
Coś wyliczyłem , ale nie wiem czy to jest to.
Mila: mx+y=3−y
x−2y=1⇔
mx+2y=3
x−2y=1 dodaję stronami⇔mx+x=4
x(m+1)=4
zał. m+1≠0⇔m≠−1
podstawiam do równania: x−2y=1 i otrzymuję:
| 4 | | 4 | | 2 | | 1 | |
| −2y=1 stąd |
| −1=2y⇔ y= |
| − |
| |
| m+1 | | m+1 | | m+1 | | 2 | |
| | 4 | | 2 | | 1 | |
x= |
| >0 i y= |
| − |
| >0 |
| | m+1 | | m+1 | | 2 | |
rozwiąż nierówności