liczba 1 oraz -u{1}{2} są pierwiastkami równania
kamil: liczba 1 oraz −12 są pierwiastkami równania ax2+bx+1=0, Wówczas:
A. a=2, b=−1
B a=−2, b=−1
C. a=−2, b=1
D. a=2, b=1
28 gru 20:11
ICSP: w(x) = ax
2 + bx + 1
w(1) = 0
i masz układ równań.
Jeżeli jesteś na rozszerzenie można to również zrobić wzorami Viete'a
28 gru 20:12
kamil: czyli odp. C?
28 gru 20:23
ICSP: tak C
28 gru 20:24
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a(x−1)(x+ |
| )=0 ⇒ ax2− |
| ax− |
| a=ax2+bx+1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| a=1⇒a=−2 − |
| a= b ⇒ b=1 |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 20:31