oto zadanie
misia: prosze o rozwiazanie zad1kątα jest ostry i sinα= jedna czwarta
28 gru 19:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i co z tym zrobić

a byś przynajmniej napisała to jakoś 'po ludzku' ... co my jasnowidze jesteśmy aby się domyślać
?
28 gru 19:48
28 gru 20:22
Janek 191:
Mamy 0o < α < 90o
sin α = 1/4
sin α = y/ r => y = 1 ⋀ r = 4
oraz
x2 + y2 = r2
więc
x2 = r2 − y2 = 42 − 12 = 16 − 1 = 15
x = p {15} , bo kąt jest ostry.
Mamy zatem
cos α = x/r = √15/4
tg α = y/x = 1/ √15 = √15/15
ctg α = x/y = √15/1 = √15
28 gru 22:01
Eta:
| | √15 | | √15 | |
cosα= |
| , tgα= |
| , ctgα= √15 |
| | 4 | | 15 | |
28 gru 22:13