jeszcze raz proszę o pomoc - trójkąty
Oleńka: wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki
długości 1cm i 49cm. oblicz pole tego trójkąta....
31 maj 17:12
Eta:
Witam

z zależności ,że h
2 = x*y
( gdzie x, y to długości odcinków na jakie prazeciwprostokątną dzieli wysokość h
poprowadzona z wierzchołka kata prostego.
oraz x+ y = 50 cm = c −−−−− długość przeciwprostokatnej
więc h
2 = 1 *49 => h= 7 cm
P=
12c*h ..... policz
31 maj 17:20
Oleńka: dziękuję
31 maj 17:23
Eta:
31 maj 17:24