Proszę o pomoc
Joasia: f(x) = 2x − 4 znaleźć miejsce zerowe i narysować wykres tej funkcji. Proszę o pomoc
28 gru 19:43
28 gru 19:47
Joasia: AAAA bo nerwica bierze. i Jeszcze ze Szczepana tak zostało (%)
28 gru 19:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
to trza było nie pić tylko się matematyki uczyć
28 gru 19:55
Joasia: No dobrze, a miejsce zerowe z tego ? Wiesz może ?
28 gru 19:55
Joasia: jak x= 0 to patrzę na y i mam ?
28 gru 19:56
krystek: Miejsce zerowe to y=0 2x−4=0
28 gru 19:57
Janek 191:
f(x) = 2 x − 4
Liczba a jest miejscem zerowym funkcji f , jeżeli f(a) = 0
zatem
f(x) = 0 <=> 2 x − 4 = 0 <=> 2x = 4 <=> x = 2
Odp. Liczba 2 jest miejscem zerowym tej funkcji.
============================================
Wykres:
x = 0 , to y = f(0) = 2*0 − 4 = − 4
Mamy A = ( 0; − 4)
x = 3, to y = f(3) = 2*3 − 4 = 2
Mamy B = ( 3; 2)
Wykres to prosta AB.
=======================
28 gru 21:39