Rownania macierzowe, Gaussa
aa: witam!
czy moglby mi ktos pomoc z rownaniem metoda gaussa?
mianowicie rownanie
2x + y + z = 4
3x + y + z = 5
x + 2y + 2z = 5
doszedlem do momentu kiedy mam:
y x z
1 2 1 4
0 1 0 1
0 0 0 −2
i to zero w 3 wierszu w 3 kolumnie mnie myli. niewiem jak to potraktowac. Pomoze ktos?
Odpowiedź ma byc zgodnie z odpowiedziami, ze x =1 y = 2 − z
Bo golnie to chyba powinienem nad kazdym schodkiem miecz liczbe a nie 0 i niewiem jak sobie w
tej sytuacji poradzic.
Pozdrawiam!
28 gru 19:41
aa: bo ogolnie to jak jest caly dolny wiersz zer a na koncu wynik to to mialo oznaczac sprzecznosc
wedlug mojej wiedzy. a jak sie okazuje tu chyba bedzie inaczej...
28 gru 19:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że jeżeli wyjdzi Ci coś takiego (3 wiersz)
to oznacza, że:
0x + 0y + 0z = −2
czyli
0 = −2
sprzeczny układ

chyba że gdzieś się pomyliłeś rozwiązując
28 gru 19:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję:
1) W2 − W1
2) Zamienić miejscami W1 z W2
3) W3 − (nowe)W1
4) W3 podziel przez 2
itd.
28 gru 19:45
aa: aha czyli mi wyszedl sprzeczny a wedlug odpowiedzi ma byc nieoznaczony.
a jak wtedy rozpoznac nieoznaczony?
28 gru 19:48
aa: albo za drugim razem wyszlo mi tak:
y z x
1 1 2 4
0 0 1 1
0 0 −1 −3
i wynika z tego, ze x = 3 a x ma byc =1 wiec znowu cos zle. tylko co?

Artur dziekuje za instrukcje

Ale wolalbym zebys mnie naprowadzil gdzie ja robie blad anizeli
podawal mi gotowy przepis

Bo na kolosie Cie nie bedzie
28 gru 19:52
aa: dobra zrobilem blad

Wiem gdzie juz

teraz wyszlo mi:
y z x
1124
0011
00−3−3
i z tego wynika, ze x= −1 a y = 2−z i tak mialo byc

Czy tak jest ok?

wedlug Ciebie?
28 gru 19:55
aa: glownie to chodzi mi o to 0 w 2 wierszy w 2 kolumnie

Ono chyba w niczym nie przeszkadza
prawda?
28 gru 19:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
trudno znaleźć błąd gdy się nie wie co od czego i w jakiej kolejności odejmujesz
0 0 1 1
0 0 −1 −3
daje nic innego jak:
0 0 1 1
0 0 0 −2
czyli to co miałeś wcześniej
28 gru 19:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo ... i teraz jest w końcu dobrze
bo wychodzi, że z∊R
28 gru 19:57