Wyznacz liczbę całkowitą równą liczbie p{ |40p{2}-57|} -p{ 40p{2}+57}
Michał: Wyznacz liczbę całkowitą równą liczbie √ |40√2−57| −√ 40√2+57
28 gru 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to lecisz
to co masz = p ... gdzie p to 'jakaś tam' liczba całkowita
podnosisz do kwadratu ... redukujesz co się da
znowu podnosisz do kwadratu aby pozbyć się wszystkich pierwastków
i z tego 'wyłuskasz' liczbę "p"
28 gru 19:49
Justyyyyna : √40√2−57−√40√2+57 =
=√(5−4√2)2−√95+4√2)2=
=|5−4√2|−|5+4√2|=
=4√2−5−5−4√2=
=−10
28 gru 19:50
ICSP: 57 − 40√2 = (4√2 − 5)2
57 + 40√2 = (4√2 + 5)2
teraz już nie powinno być problemów z zadaniem.
28 gru 19:51
PW: @Justyyyyna : √40√2−57 nie ma sensu!
1,41 < √2 <1,42,
a więc
40.1,41 < 40√2 < 40.1,42
56,4 < 40√2 < 56,8.
tak wiec |40√2−57| = 57−40√2
28 gru 20:00
Michał: "liczba całkowita" , to zadanie z matury
28 gru 20:04
PW: @Michał: Nie musisz nic prostować, wszystko jest jasne. Ja tylko pokazałem, że Justyyyyna
popełniła błąd pisząc √40√2−57 (opuściła wartość bezwzględną zakładając niesłusznie, że
40√2−57 jest liczbą dodatnią). Mimo że uzyskała właściwy wynik, to rozumowanie jest
obarczone tym błędem (i nie dostałaby pełnej liczby punktów na egzaminie).
28 gru 22:56