Zbadać i uzasadnić.
Lena: Dana jest funkcja f : A → A, gdzie f(x) = 3x3−x dla x ∊ A. Zbadać (uzasadniając swoje
stwierdzenia),
czy f jest różnowartościowa i czy jest ona "na", gdy:
(a) A = R;
(b) A = N.
28 gru 18:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to oznacza, że funkcja jest różnowartościowa? albo inaczej − jak najłatwiej wykazać, że
jakaś funkcja NIE JEST różnowartościowa?
co to oznacza, że funkcja jest 'na'? albo inaczej − jak najłatwiej wykazać, że jakaś funkcja
NIE JEST 'na' dla danej dziedziny i przeciwdziedziny?
jeżeli znasz odpowiedzi na te pytania ... to w czym problem?
jeżeli nie znasz odpowiedzi na te pytania, to się zastanów nad nimi i zajrzyj do teorii
28 gru 19:01