wyznaczanie wzoru f.kwadratowej przy podanych x1 i x2
monialisia: dla mnie to bez sensu

pomóżcie

miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby (−1) i 3.
Zbiór wartości tej funkcji to przedział liczb <−4;
∞) Wyznacz wzór tej funkcji.
28 gru 18:10
Tad: ... i czego w tym nie rozumiesz?−
28 gru 18:21
monialisia: nie wiem nawet jak się za to zabrać..
28 gru 18:23
Eta:
Wszystko jest z"sensem" !
| | x1+x2 | | −1+3 | |
yw= −4 xw= |
| = |
| = 1 to W(1,−4) i parabola ramionami do góry, a>0 |
| | 2 | | 2 | |
z postaci kanonicznej:
f(x)=a(x−1)
2−4 i f(−1)=0
0= a(−1−1)
2−4 ⇒ 4a=4 ⇒a=1
f(x)=(x−1)
2−4 −− postać kanoniczna
lub w postaci ogólnej f(x)= x
2−2x−3
lub w postaci iloczynowej f(x)=(x+1)(x−3)
28 gru 18:24
monialisia: <3 dziękuję. !
28 gru 18:25
28 gru 18:26