Kwadratowa
Overplay: Dla jakich wartości parametru p rownanie f(x)=6 ma dokladnie trzy rozwiazania?
f(x)= |(x−p)2 +2p|
28 gru 18:09
PW: Parabola będąca wykresem funkcji
g(x) = (x−p)2 +2p
ma wierzchołek w punkcie W(p,2p). Jeżeli więc wierzchołek ten leży na osi lub ponad osią Ox
(czyli p≥0), to f(x)=g(x) i równanie f(x) = 6 ma dwa rozwiązania, jedno rozwiązanie lub nie ma
rozwiązań, zależnie od tego jaka jest liczba p.
Weźmy więc p<0, wówczas wykres f(x) pokrywa się z wykresem g(x) dla x∊(−∞,x1) i dla x∊(x2,∞),
zaś dla x∊(x1,x2)
f(x) = −g(x),
czyli dla tych x wykres f jest obrazem symetrycznym wykresu g w symetrii o osi Ox − jest to
część paraboli, której wierzchołek ma współrzędne (p,−2p).
Po narysowaniu wykresu będzie widać, że równanie f(x) = 6 ma dokładnie 3 rozwiązania, wtedy i
tylko wtedy, gdy −2p=6.
28 gru 18:26