Trygonometria
mieci:
znajdź wartości funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc, że:
sin(90o−α)=310
31 maj 17:07
mieci: to tak trzeba zrobić, że cosα=310, a następnie użyć tożsamości trygonometrycznych?
31 maj 17:17
Eta:
cosα=
310 to z jedynki tryg. sin
2α= 1 − cos
2α
oblicz sinα.....
| | sinα | |
i już prosto tgα= |
|
|
| | cosα | |
31 maj 17:24
mieci: tak właśnie myślałem. dziękuje
31 maj 17:26
Eta:
Pamiętaj ,że jeżeli cosα>0 , to kąt
α€ Ićw. lub IV ćw. układu współrzędnych
więc podaj po dwie wartości sin, tg, ctg
Ićw. sin>0 , tg> 0 ctg>0
IVćw. sin<0 , tg<0 ctg<0 ( pisz wszędzie
α ...oczywiście
to ważne
31 maj 17:31
mieci: dobrze i bardzo dziękuje za radę (przypomnienie

)
31 maj 17:34
Eta:
31 maj 17:41