Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
lucas9393: Dana jest prosta o równaniu y=−2x+3, oraz punkt P(−2;3) wyznacz:
a) równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P
b) równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P
28 gru 17:39
Trivial:
Mając prostą y = ax + b mamy:
2. y
| | = ax + d
W tym zadaniu masz a = −2, czyli:
2. y
| | = −2x + d
Podstaw współrzędne punktu P i wylicz stałe c,d.
28 gru 17:43
lucas9393: Dzięki za pomoc.
pozdrawiam.
28 gru 18:01