Srodek S okregu o równaniuxkwadrat plus ykwadrat plus4x-6y-221=0mawspólrzedne s
misia: proszę o rozwiązanie
28 gru 17:27
PW: x2+y2+4x−6y−221=0
Wiemy, że równanie
(1) (x−a)2+(y−b)2 = r2
opisuje zbiór punktów płaszczyzny będący okręgiem o środku S=(a,b) i promieniu r.
Żeby więc w ogóle mieć pewność, że zadane równanie opisuje okrąg, trzeba je przekształcić do
postaci (1). W tym celu należy wykonać magiczne przekształcenia wymagające tajemnej wiedzy o
wzorach skróconego mnożenia.
x2+4x
dałoby sie "zwinąć" do kwadratu różnicy, gdyby za tym stało jeszcze 22:
x2+4x+22 = (x+2)2.
To samo z igrekami:
y2−6y
byłoby kwadratem różnicy, gdyby za tym stało jeszcze 32:
y2−6y+32 = (y−3)2.
Dopiszmy więc brakujące 22 i 32 (nie można tak sobie tego zrobić bezkarnie, trzeba to samo
dopisać po prawej stronie równania), wtedy nasze równanie przyjmie postać:
x2+4x+22+y2−6y+32−221=22+32
(x+2)2+ (y−3)2=221+4+9
(x+2)2+ (y−3)2=234.
No to mamy teraz pewność, że autor zadania nie zakpił sobie z nas − rzeczywiście jest to
równanie okręgu, a środek S = (−2,3). Gdyby pytali o promień, to jest paskudny − równy √234,
ale tacy też mają prawo żyć.
28 gru 18:08
PW: Poprawka: ..."zwinąć" do kwadratu sumy
28 gru 18:09