matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
...:
Która z liczb jest większa log
3
243
√
3
czy log
5
625
28 gru 17:09
Piotr:
a oblicz
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
28 gru 17:15
asdf:
11
2
log
3
243
√
3
= log
3
(3
5
*3
(
1/2) = log
3
(3
(
11/2)) =
1
c
log
a
(
b
)
(a
c
)
=
(to pogrubione to podstawa logarytmu)
b
log
5
625 = 4
28 gru 17:16
Aga1.:
log
5
625=log
5
5
4
=4log
5
5=4*1=4
11
log
3
243
√
3
=log
3
3
5
*3
1/2
=log
3
3
11
2
=
2
28 gru 17:17