matematykaszkolna.pl
chemia entter: Jaką wartość posiada wykładnik stężenia jonów wodorowych w roztworze kwasu mrówkowego zdysocjowanego w 6,0%? Stała dysocjacji kwasu wynosi K=1,77*10−4 Wyszło mi pH [H+]= 2, 56 Nie wiem czy dobrze
28 gru 17:00
entter: ?
28 gru 17:17
Mateusz: a jakie wyszło ci stężenie molowe?
28 gru 18:15
entter: wyszło mi [H]= 0.002772
28 gru 18:26
Mateusz: ee nie nie ja pytałem o cmol bo stezenie jonow wodorowych policzysz z tej zaleznosci: α*cmol
28 gru 18:45
Mateusz: chyba ze tak policzyłas to powinno byc ok bo nie chce mi sie rachunkow sprawdzac
28 gru 18:45
entter: aaa.. sorki c= 4,62*10−2
28 gru 19:01
entter: a Mateusz dobrze umiesz chemie? może mógłbys wytłumaczyć mi jeszcze inne zadanka, chociaż powiesz mi co powinnam policzyć i jak.. bo mam problem emotka
28 gru 19:10
Mateusz: no to pytaj emotka postaram się pomóc zaraz sprawdze to stężenie
28 gru 20:07
entter: Problem mam z takim zadankiem, znaczy nie wiem jak go ugryźć, poprzednie robiłam analogicznie do przykładów. Podaje treść: Ile wynosi wykładnik stężenia jonów wodorowych w roztworze, w którym stężenie jonów wodorotlenkowych wynosi 0,005 mola/dm3? Jaki jest odczyn roztworu?
28 gru 21:02
Mateusz: mając stezenie jonow wodortlenkowych mozesz policzyc cos takiego jak POH czyli POH=−log[OH] pozniej korzystasz z faktu ze: pH+POH=14 obliczasz pH no i potem z pH stezenie jonow H+
28 gru 21:04
Mateusz: I taka jeszcze dygresja na temat pOH zeby ci zamętu nie robic pH jest miarą kwasowości roztworu wprowadzono ją po to aby większość rzeczywistych roztworów ma charakter słabo kwaśny lub słabo zasadowy, określanie ich odczynu za pomocą stężeń jonów wodorowych względnie wodorotlenkowych jest bardzo uciążliwe ponieważ trzeba operować bardzo małymi liczbami lub potęgami o wykładniku ujemnych. Dlatego w tym celu wprowadzono między innymi skalę pH ale analogicznie mozna tez wprowadzic pOH tylko po prostu przy posługiwaniu się tą skalą roztwory kwaśne będą miały pOH większe od 7, a zasadowe – mniejsze od 7
28 gru 21:16
entter: świetnie dzięki wielkie ! mam nadzieje, ze mi to pomoże, a jszcze takie pytanko, jak mam podać wartość wykładnika stężenia tych jonów to podaje to pH tak?
28 gru 21:34
entter: a sprawdziłeś to zadanko?
28 gru 21:38
Mateusz: Nie no podajesz to co liczysz czyli pOH potem od 14 odejmujesz wartosc pOH i masz w ten sposob policzone pH. Zadanko tak na oko wygląda ze jest dobrze emotka
28 gru 21:41
entter: okej dzięki ! przeanalizuje sobie to, a najwyżej jutro wrzuce kolejne bo mam jeszcze 5, ale zobacze może mi się uda zrobic .emotka Dziękuje Ci bardzo.
28 gru 22:09
Mateusz: emotka Jutro moge byc nieco pozniej na pewno nie do południa
28 gru 22:25
entter: Okej emotka spokojnie , nie jest to aż takie pilne.
28 gru 22:38
Mateusz: Nie o to mi tez chodzi bo tu jeszcze np aniab tez ci mogłaby pomoc pod moją nieobecnosc ewentualnie wiec mozesz zamiesicic zadanka jak bedziesz ją np widziała ze jest
28 gru 22:47
entter: okej ! świetnie emotka
28 gru 22:59
entter: Udało mi się rozwiazać wszystkie zadania. dzieki za pomoc emotka
29 gru 13:39