Geometria
111: Szyba w oknie ma kształt prostokąta o obwodzie 4m. Jakie są jej wymiary, jeśli wiadomo, ze
szyba przepuszcza maksymalna ilość światła? Oblicz powierzchnię szyby w oknie.
28 gru 16:34
Aga1.: O=4
O=2x+2y=4
x+y=2
y=2−x, x>0 i 2−x>0⇒x∊(0,2)
P=x*y
P(x)=x(2−x)
P(x)=−x
2+2x, funkcja kwadratowa największą wartość osiąga w wierzchołku
P
max=P(1)=1
y=1, x=y
Kwadrat o boku 1m ma pole 1m
2
28 gru 16:45
Tad:
a+b=2 ⇒a=2−b
P=b(2−b)
P=−b
2+2b
b=1
a=1
28 gru 16:45
Janek 191:
L = 4 m
zatem
2x + 2y = 4 m / : 2
x + y = 2 m => y = 2 m − x
P = x*y = x*( 2 m − x)
P( x) = x*( 2 m − x) = − x2 + 2m x
Funkcja P osiąga wartość maksymalną dla x = p = −2 m / ( − 2 ) = m
zatem
x = m oraz y = 2m − m = m
Jest to kwadrat o boku m.
zatem P = m2
====================
28 gru 16:47
111: Dzięki
28 gru 16:51