pytanie o uklad rownan liniowych
aa: Układy równań:
Witam!
Mam pytanko:
Czy układy równań liniowych z 3 niewiadomymi najlepiej liczyc np. cramerem i macierzami czy
jest jakis inny sposob?
Znaczy napewno jest, poniewaz pamietam ze sie w liceum cos takiego robilo, natomiast nie
pamietam jak. Prosilbym o udzielenie mi odpowiedzi, czy najlepiej cramerem i macierzami czy
lepiej czyms innym?
A jak czyms innym? To prosze o wypunktowanie po kolei jak to sie robie..
Przykładowy uklad:
2x + y + z = 4
3x + y + z = 5
x + 2y + 2z = 5
28 gru 16:07
aa: hmm?
28 gru 16:15
Tad:
... jak chcesz byleby skutecznie −

Pewnie, że wyznacznikiem jest wygodnie ... ale można i inaczej
Zauważ, że odejmując pierwsze od drugiego masz x=1 ... itd −
28 gru 16:39
aa: tak w tym przypadku

Ale to jeden z wielu

Ja poprostu chcialbym wiedziec jak na ogół
lepiej, szybciej i wygodniej jest robic

Mam do wyobru cramera, gaussa i zwykle podstawianie

tzn. wyznacznie np. z i liczenie dwoch
pozostalych rownan.
Czym najlepiej i najwygodniej?
28 gru 16:44
AS: Podaję sposoby rozwiązywania
Metoda
1. podstawiania
2. porównywania
3. przeciwnych współczynników
4. Bezouta
5. macierzowa
6. wyznacznikowa
28 gru 16:44
aa: wszystkie te motody znam

macierzowa to inaczej gaussa a wyznacznikowa to cramera tak?

a reszte znam

I teraz pytanie

Ktora najlepsza

Najszybsza

I najmniej ryzykowna do pomylki
28 gru 16:46
Tad:
pytanie z serii brunetki czy blondi −

.. a ja tam wolę rude−
28 gru 16:48
AS: To zależy od typu układu równań − nie można jednoznacznie
wskazać która metoda.
28 gru 18:38