matematykaszkolna.pl
pytanie o uklad rownan liniowych aa: Układy równań: Witam! Mam pytanko: Czy układy równań liniowych z 3 niewiadomymi najlepiej liczyc np. cramerem i macierzami czy jest jakis inny sposob? Znaczy napewno jest, poniewaz pamietam ze sie w liceum cos takiego robilo, natomiast nie pamietam jak. Prosilbym o udzielenie mi odpowiedzi, czy najlepiej cramerem i macierzami czy lepiej czyms innym? A jak czyms innym? To prosze o wypunktowanie po kolei jak to sie robie.. Przykładowy uklad: 2x + y + z = 4 3x + y + z = 5 x + 2y + 2z = 5
28 gru 16:07
aa: hmm? emotka
28 gru 16:15
Tad: ... jak chcesz byleby skutecznie −emotka Pewnie, że wyznacznikiem jest wygodnie ... ale można i inaczej Zauważ, że odejmując pierwsze od drugiego masz x=1 ... itd −emotka
28 gru 16:39
aa: tak w tym przypadku Ale to jeden z wielu Ja poprostu chcialbym wiedziec jak na ogół lepiej, szybciej i wygodniej jest robic Mam do wyobru cramera, gaussa i zwykle podstawianie tzn. wyznacznie np. z i liczenie dwoch pozostalych rownan. Czym najlepiej i najwygodniej?
28 gru 16:44
AS: Podaję sposoby rozwiązywania Metoda 1. podstawiania 2. porównywania 3. przeciwnych współczynników 4. Bezouta 5. macierzowa 6. wyznacznikowa
28 gru 16:44
aa: wszystkie te motody znam macierzowa to inaczej gaussa a wyznacznikowa to cramera tak? a reszte znam I teraz pytanie Ktora najlepsza Najszybsza I najmniej ryzykowna do pomylki
28 gru 16:46
Tad: pytanie z serii brunetki czy blondi −emotka .. a ja tam wolę rude−emotka
28 gru 16:48
AS: To zależy od typu układu równań − nie można jednoznacznie wskazać która metoda.
28 gru 18:38