oblicz
mietek : | 2 log3 4 − 3 log3 12) | |
| |
| 3 + log3 4 | |
nie wiem jak zrobić to 3 + log
3 4
28 gru 15:58
edi:
Licznik = 2log
34− 3(log
33+log
34)= 2log
34−3−3log
34= −(3+log
34)
28 gru 16:02
mietek : | log3 (42 : 123) | |
| |
| 3 + log3 4 | |
28 gru 16:03
mietek : dzięki
28 gru 16:06
Janek 191:
log3 (42 : 123) = log3 ( 42 : ( 3*4)3) = log 3 (1/(27*4) ) = log3 [ (1/27)*(1/4)) =
= log3(1/27) + log3 (1/4) = − 3 + log 3 [ 4−1] = − 3 − log 3 4
zatem
log 3 [ 42 : 123]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = − 1
3 + log3 4
28 gru 17:04
asdf: | | log3(1/108) | | log3(1/108) | |
| = |
| = |
| = |
| 3 + log34 | | log3 27*4 | | log3108 | |
| log3(108)−1 | | log... | |
| = − |
| = − 1 |
| log3108 | | log... | |
28 gru 17:08