pochodne
Potrzebujący: Pomoc w zrozumieniu rozwiazania
Strumien magnetyczny a obejmowany przez zwojnice pradnicy zmienia sie w zaleznosci od kata α
obrotu twornika: a=10sinαVs. przy rozruchu twornik obraca sie ruchem przyspieszonym okreslonym
rownaniem α=3(1−e
−t/10)s
−1 gdzie t oznacza czas. wyznaczyc wartosc sily
| | da | |
elektormotorycznej E=−z |
| indukowanej w zwojnicy o ilosci zwojow z=8. |
| | dα | |
Rozwiazanie
| | da | | da | dt | | 3 | |
E=−z |
| =−z |
|
| =−z10cosα* |
| e−t/10=−3ze−t/10cosα czy moglby mi |
| | dα | | dt | dα | | 10 | |
ktos rozpisac ta linijke
28 gru 15:48
Potrzebujący: bardzo prosze o pomoc
28 gru 17:06
Trivial:
Strumień zwyczajowo oznacza się literką Φ
Φ = 10sinα [Vs]
α = 3(1−e
−t/10) [s
−1]
Liczymy pomijając jednostki.
| | dΦ | | dα | |
E = −z |
| = −z*10cosα * |
| (reguła łańcuchowa) |
| | dt | | dt | |
| | 1 | |
E = −z*10cosα *(−3e−t/10)*(− |
| ) = −3ze−t/10cosα. |
| | 10 | |
28 gru 17:17
Trivial: Poza tym powinno być raczej:
α = 3(1−e−t/10 * [s−1])
28 gru 17:28
Potrzebujący: bardzo dziękuje
28 gru 17:55