parametr
ema: Zbadaj liczbe rozwiazan rowniania 2ax −1 = x+a w zaleznosci od parametru
a. 2ax −1=x+a
2ax−x =a+1
x(2a−1) = a+1 x= licznik : a+1 , mianownik 2a−1
czy dobrze to nizej?
dla a =1 ... x=2 ma jedno rozwiazanie
dla a ≠1 i a≠ − 1 −−− sprzeczne?
dla a =−1 i a≠1 −− sprzeczne?
31 maj 16:41
Andrzej: niedobrze...
masz x(2a−1)=a+1, tak ?
i teraz żeby wyznaczyć x wypadałoby podzielić obie strony przez (2a−1)
ale (jak mawia jedna z moich uczennic) to może być niebezpieczne

bo nie wolno dzielic przez zero.
| | 1 | |
dla a ≠ |
| jest ok, dzielimy i obliczmy x, i jest jedno rozwiązanie |
| | 2 | |
| | 1 | |
ano, podstawiamy a = |
| do którejkolwiek postaci równania, np. do początkowej i mamy |
| | 2 | |
| | 1 | |
x−1 = x+ |
| − sprzeczność, jako żywo |
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem dla a = |
| równanie jest sprzeczne |
| | 2 | |
31 maj 17:58