| sinx | ||
an=( | )x przy x→0+ | |
| x |
| n−1 | ||
bn=( | )2n n→+∞ | |
| 2−n |
| n−1 | ||
b bym zrobil tak lim | =−1 czyli lim bn = 1 czy to jest dobrze ? a co z a? | |
| 2−n |
| sinx | |
→1 dla x→0+ | |
| x |
| sinx | ||
( | )x=exln(sinx/x) | |
| x |
| sinx | ||
lim{x→0+}( | )x=lim{x→0+}exln(sinx/x)=e0=1 | |
| x |
| sin | ||
ma byc ( | )x . czyli granica tego to jest 1? czy mozna napisac ze gdy x→0+ to | |
| x |
| sin | ||
→1 czyli an→1. a gdyby bylo | ||
| x |
| sin | ||
( | )1x przy x→0+ to by bylo ze lim = 1+∞ =1 czy tak? | |
| x |
| n−1 | ||
bn lim( | )2n jak to obliczyć | |
| 2−n |
| 1 | ||
limn→∞(1+ | )n=e | |
| n |
| n−1 | c | |||
Przekształcamy wyrażenie | do postaci (1+ | ) gdzie c − stała | ||
| 2−n | n−2 |
| n−1 | n−2+1 | 1 | |||
=− | }= (−1)*(1+ | ) | |||
| 2−n | n−2 | n−2 |
| 1 | 1 | |||
limn→∞ [(−1)*(1+ | )}2n=limn→∞ [(−1)2n*((1+ | )n)2=1*e2=e2 | ||
| n−2 | n−2 |
| 1 | 1 | |||
a skąd to e2 przeciez (1+ | )2n=(1+ | )(n−2)* 2nn−2 bo | ||
| n−2 | n−2 |
| 2n | ||
lim | =2 wiec chyba ta granica to e3 tak? czy cos w moch obliczeniach jest żle. | |
| n−2 |