Proszę o pomoc
Joasia: Kochani pomożecie ? chociaż kilka

f(x) = x
2 − 5x + 4,
f(x) =
2x
f(x) =
−3x
f(x) = 3
x,
f(x) =
14x
f(x) = log
3 x
wyznaczyć miejsca zerowe i przedstawić na wykresie funkcji,
asdf:
x
2 − 5x + 4 = 0, a=1,b=−5,c=4 ⇒ policz delte, x
1,x
2 to rozwiązania. lub:
x
2 − 4x − x + 4 = 0
x(x−4) −(x−4) = 0
(x−1)(x−4) = 0
odczytaj z postaci iloczynowej
y = a(x
−x1)(x
−x2)
| 2 | |
| = 0, D: R / {0}, brak miejsc zerowych |
| x | |
| −3 | |
| = 0, D: R / {0}, tez brak miejsc zerowych |
| x | |
3
x = 0, (nie ma takiej liczby do potęgi, która jest równa 0)
| | 1 | |
( |
| )x = 0 (tu jest to samo) |
| | 4 | |
log
3x, D: x > 0 ⇒ x∊(0;
∞)
log
3x = 0, 3
0 = x, x = ...