stereometria
PuRXUTM:

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając długość krawędzi podstawy 6 i miarę
120
0 kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi
W odpowiedziach jest taki rysunek i m.in. napisane jest że miara kąta CSK jest równa mierze
kąta SWK nie wiem dlaczego tak jest...
28 gru 13:51
edi:

jest dobre na myślenie

wiesz już dlaczego?
28 gru 14:24
Janek 191: a = 6
I ∡ BKD I = 120 , więc I ∡ SKB I = 60 = α
I BD I = I AB I *√2 = 6 √2
więc
I SB I = 3 √2
I SB I / I KS I = tg α
czyli
3 √2 / I KS I = tg 60 = √3
3 √2 = I KS I * p {3}
I KS I = 3 √2 / √3 = √6
Niech β = I ∡ CSK I
zatem
cos β = I SK I / I SC I = √6 : 3 √2 = √12 / 6 = 2√3/6 = √3/ 3
Trójkąty : Δ SKC i Δ CWS są podobne na mocy cechy KKK , więc I ∡ SWK I = β
Mamy
h = I WS I
I KS I / h = sin β
√6 / h = sin β
√6 = h sin β
h = √6 / sin β
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ponieważ cos β = √3/3 więc
sin2 β = 1 − cos2 β = 1 − [ √3/3]2 = 1 − 1/3 = 2/3
sin β = √2/3 =√2/√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
h = √6 : [ √2/ √3] = √18/√2 = √9 = 3
Objętość
V = (1/3) Pp *h = (1/3) a2 *h = (1/3)* 62 * 3 = 12*3 = 36 j3
============================================================
28 gru 14:41
PuRXUTM: dzięki wielkie
28 gru 19:08
Eta:
28 gru 19:26