pochodne
Potrzebujący: Prosze o pomoc ze zrozumieniem czesci zadania. oto ono
Prąd przepływa przez pewne urządzenie. ilosc przeplywajacej elektrycznosci liczonej od chwili
| | 1 | |
t=0 okresla wzór Q=3e−2t(1+ |
| ) Obliczyc natezenie pradu dQ/dt w chwili poczatkowej |
| | t+1 | |
t=0.
Rozwiąazanie
| | dQ | | 1 | | 1 | |
Wartość natezenia pradu wynosi i= |
| =−6e−2t(1+ |
| )+3e−2t(1+ |
| 2) skąd |
| | dt | | t+1 | | t+1 | |
sie to wzięło czy mógłby mi ktos to rozpisać. bardzo prosze
28 gru 13:38
Potrzebujący: niech ktos pomoze prosze
28 gru 14:34
Janek 191:
To wynika z wzoru na pochodną iloczynu funkcji.
28 gru 14:49
Potrzebujący: wiem ze jezeli y=uw to y'=u'w+uw' .
| | 1 | | 1 | |
w moim zadaniu (3e−2t)'*(1+ |
| )+ 3e−2t*(1+ |
| )' i nie wiem co dalej |
| | n+1 | | n+1 | |
28 gru 14:53
Janek 191:
Zamiast n powinno być t
28 gru 15:06
Potrzebujący: tak pomylio mi sie ale jak to rozpisac dalej?
28 gru 15:11
Janek 191:
( 3 e − 2 t ) ' = 3 * e − 2 t * ( − 2 t )' = 3 e − 2 t * (−2) = − 6 e − 2 t
( 1 + 1/ ( t + 1)) ' = [ 1 / ( t + 1)]' = [ 0*( t + 1) − 1*1]/ ( t + 1)2 = − 1/ ( t + 1)2
28 gru 15:12
Potrzebujący: a dlaczego jest tak 3 * e − 2 t * ( − 2 t )' ?
28 gru 15:13
Janek 191:
Trzeba zastosować wzór na pochodną funkcji złożonej .
e − 2 t = eu , gdzie u = − 2 t
28 gru 15:15
Potrzebujący: aha zapomnialem o tym bardzo dziękuje
28 gru 15:17