a | |
=2R ⇒ a= 2R*sinα | |
sinα |
b | |
=2R ⇒ b=2R*sinβ | |
sinβ |
c | |
=2R ⇒ c=2R*sinγ oraz α+β+γ=180o ⇒ γ= 180o−(α+β) | |
sinγ |
γ | ||
= | ||
2 |
α+β | ||
90o− | ||
2 |
α+β | α−β | |||
(**) sinα+sinβ+sinγ= 2sin | *cos | + sin(α+β) | ||
2 | 2 |
α+β | α+β | |||
oraz sin(α+β)= 2sin | *cos | |||
2 | 2 |
α+β | α−β | α+β | γ | α | β | |||||||
to (**)= 2sin | [cos | +cos | ]= 2cos | *2cos | *cos | |||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
α | β | γ | ||||
L=8R*cos | *cos | *cos | =P | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
sinx*cosx= | sin2x , cos2x= 2cos2x−1 ⇒ cos2x= | + | cos2x | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | π | ||||
y= | + | (sin2x+cos2x) , cos2x=sin( | −2x) | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | π | π | |||||
y= | + | *2sin | *cos(2x− | ) | ||||
2 | 2 | 4 | 4 |
1 | √2 | π | ||||
y= | + | *cos(2x− | ) | |||
2 | 2 | 4 |
1−√2 | 1+√2 | |||
to ZW= < | , | > | ||
2 | 2 |
1−√2 | 1+√2 | |||
ymin= | i ymax= | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |