pochodne
Anita: | | t | |
jak obliczyc pochodna z y=cos |
| |
| | a | |
28 gru 13:03
ICSP: a po czym liczę pochodna a co jest parametrem ?
28 gru 13:07
Patryk: czy a to stała ?
28 gru 13:07
Anita: a≠0 tyle w zadaniu jest napisane
28 gru 13:08
ICSP: zakładam ze a to jest parametr
| | t | | t | | t | | 1 | | 1 | | t | |
y' = −sin |
| * ( |
| )' = −sin |
| * |
| = − |
| *sin |
| |
| | a | | a | | a | | a | | a | | a | |
28 gru 13:10
Anita: i tu nie wiem o co chodzi
| | a | | 1 | | t | | 1 | |
we wzorze jest ( |
| )'= |
| wiec dlaczego |
| = |
| ? |
| | x | | x2 | | a | | a | |
28 gru 13:14
28 gru 13:15
ICSP: po chodną liczę po t co znaczy że a traktuje jako stała
| | t | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = |
| * (t)' = |
| *1 = |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
28 gru 13:15
Anita: moglby mi ktos krok po kroku wytlumaczyc jak to sie robi ?
tak jak poprzednio a≠0
| | a | |
np to y=asin |
| które jest tu zmienna a które stałą i dlaczego |
| | x | |
28 gru 13:26
Anita: | | a | |
y'=a*cos |
| i co dalej ? |
| | x | |
28 gru 13:27
ICSP: a umiesz obliczyć pochodną z
28 gru 13:30
Anita: | | 5 | | −5 | |
to bedzie 5cos |
| * |
| ? nie mogę tego załapać |
| | x | | x2 | |
28 gru 13:33
ICSP: no i dobrze liczysz.
To teraz wyobraź sobie że ta 5 to a i liczysz tak samo
| | a | | a | | a | | a | | a | | −a | |
(asin |
| ) ' = a(sin |
| )' = acos |
| * ( |
| )' = acos |
| * |
| |
| | x | | x | | x | | x | | x | | x2 | |
28 gru 13:35
Anita: ok a w tym przypadku y=2x+sin2x
y'=2+cos2x*2 ?
28 gru 13:41
ICSP: tak
28 gru 13:42
Anita: a czy odpowiedz w ksiazce do tego zadania jest poprawna ? y'=4cos2x
28 gru 13:44
ICSP: 2 = 2(sin2x + cos2x)
2cos2x = 2(cos2x − sin2x)
odpowiedz sobie sama
28 gru 13:45