ciągłość funkcji
OLA: zbadać ciągłość funkcji
cosπ2x dla x∊<−1,1>
|x−1| dla x∊(−∞,−1)u(1,+∞)
to jest jedna funkcja!
odp: w punkcie xo= −1 ciągła prawostronnie
28 gru 13:03
Godzio:
A lewostronnie już nie ?
28 gru 13:06
OLA: no wlasnie mam taka odpowiedz

troche mi te odpowiedzi nie pasują też do reszty przykładów
a jak to rozwiązać mam na mysli ten cosinus i wartosc bezwzgledna? jak to rozpisac?
28 gru 13:10
OLA: no jak to rozpisac? prosze o podpowiedź
28 gru 14:20
PW: Dla x<−1 jest
x−1<−1−1=−2<0,
a więc funkcja jest określona wzorem
|x−1| = −(x−1) = 1−x
Lewostronna granica w x0 = −1 jest zatem równa 1−(−1) = 2 (można tak to policzyć, mimo że (−1)
nie należy do dziedziny tego „obciętego” jednomianu, gdyż jednomian jest funkcja ciągłą, a
więc granica jest równa wartości w tym punkcie „nie obciętego” jednomianu).
Dla x0=−1 wartość funkcji jest określona wzorem cosπ2x, czyli jest równa
cos(−π2) = 0
29 gru 00:03
OLA: nie rozumiem tego cosinusa. jak to obliczyc?
+ nie oblicza sie juz ciaglosci w punkcie xo=1
29 gru 12:19
PW: Jak to nie rozumiesz? Dla x=−1 działa "górny" przepis:
f(−1) = cos(
π2(−1)) = cos(−
π2) = 0.
| | π | |
Funkcja cos |
| x jest ciągła, a więc ta "ciągłość prawostronna" w x0=−1 jest bezdyskusyjna |
| | 2 | |
− granica prawostronna jest równa wartości, równa 0.
Granica lewostronna − jak wykazaliśmy wyżej − jest równa 2, czyli funkcja jest ciągła
prawostronnie, a lewostronnie − nie.
To samo trzeba zrobić dla x
1=+1 − z lewej strony liczby +1 działa "górny przepis", a z prawej
− "dolny", czyli w punkcie +1 funkcja f ma wartość
f(+1) = cos(
π2(+1)) = cos(
π2) = 0,
a granica prawostronna funkcji w +1 jest równa granicy prawostronnej jednomianu (x−1), czyli 0.
Tym razem granica prawostronna funkcji f w punkcie x
1=+1 jest równa f(+1), a więc f jest w tym
punkcie ciągła.
29 gru 15:38
OLA: nie wiem jak zdefiniowac te ciągłości prawo i lewostronne
29 gru 15:55
PW: A na wykładach (ćwiczeniach) nie było definicji? Nie zamierzam kpić z kogokolwiek, ale
przystępując do rozwiązywania zadania musimy znać sens występujących w nim pojęć. Czytaj
podręcznik, już więcej nie mogę pomóc.
29 gru 16:11