matematykaszkolna.pl
ciągłość funkcji OLA: zbadać ciągłość funkcji cosπ2x dla x∊<−1,1> |x−1| dla x∊(−,−1)u(1,+) to jest jedna funkcja! odp: w punkcie xo= −1 ciągła prawostronnie
28 gru 13:03
Godzio: A lewostronnie już nie ?
28 gru 13:06
OLA: no wlasnie mam taka odpowiedz troche mi te odpowiedzi nie pasują też do reszty przykładów a jak to rozwiązać mam na mysli ten cosinus i wartosc bezwzgledna? jak to rozpisac?
28 gru 13:10
OLA: no jak to rozpisac? prosze o podpowiedźemotka
28 gru 14:20
PW: Dla x<−1 jest x−1<−1−1=−2<0, a więc funkcja jest określona wzorem |x−1| = −(x−1) = 1−x Lewostronna granica w x0 = −1 jest zatem równa 1−(−1) = 2 (można tak to policzyć, mimo że (−1) nie należy do dziedziny tego „obciętego” jednomianu, gdyż jednomian jest funkcja ciągłą, a więc granica jest równa wartości w tym punkcie „nie obciętego” jednomianu). Dla x0=−1 wartość funkcji jest określona wzorem cosπ2x, czyli jest równa cos(−π2) = 0
29 gru 00:03
OLA: nie rozumiem tego cosinusa. jak to obliczyc? + nie oblicza sie juz ciaglosci w punkcie xo=1
29 gru 12:19
PW: Jak to nie rozumiesz? Dla x=−1 działa "górny" przepis: f(−1) = cos(π2(−1)) = cos(−π2) = 0.
 π 
Funkcja cos

x jest ciągła, a więc ta "ciągłość prawostronna" w x0=−1 jest bezdyskusyjna
 2 
− granica prawostronna jest równa wartości, równa 0. Granica lewostronna − jak wykazaliśmy wyżej − jest równa 2, czyli funkcja jest ciągła prawostronnie, a lewostronnie − nie. To samo trzeba zrobić dla x1=+1 − z lewej strony liczby +1 działa "górny przepis", a z prawej − "dolny", czyli w punkcie +1 funkcja f ma wartość f(+1) = cos(π2(+1)) = cos(π2) = 0, a granica prawostronna funkcji w +1 jest równa granicy prawostronnej jednomianu (x−1), czyli 0. Tym razem granica prawostronna funkcji f w punkcie x1=+1 jest równa f(+1), a więc f jest w tym punkcie ciągła.
29 gru 15:38
OLA: nie wiem jak zdefiniowac te ciągłości prawo i lewostronne
29 gru 15:55
PW: A na wykładach (ćwiczeniach) nie było definicji? Nie zamierzam kpić z kogokolwiek, ale przystępując do rozwiązywania zadania musimy znać sens występujących w nim pojęć. Czytaj podręcznik, już więcej nie mogę pomóc.
29 gru 16:11