analiza matematyczna
OLA: wykaż, że równanie ma w przedziale co najmniej jeden pierwiastek, gdy:
x3−3x+1=0 dla x∊(1;2)
28 gru 12:40
ICSP: sprawdź czy w(1)*w(2) < 0 jeśli tak to równanie x3 − 3x +1 ma w przedziale x ∊ (1;2) co
najmniej jeden pierwiastek
28 gru 12:45
Aga1.: f(x)=0
1)f(x) jest dwukrotnie różniczkowalna w (1,2)
2)
f(1)=−1
f(2)=8−6+1=3
f(1)*f(2)<0
Z warunków 1) i 2) wynika, że równanie posiada co najmniej jeden pierwiastek wewnątrz danego
przedziału
28 gru 12:48
OLA: dziekuje

czy to własność Darboux?
28 gru 13:00