Punkty E i F są odpowiednio środkami booków AB i AD kwadratu ABCD o boku długośc
Błażej:

Punkty E i F są odpowiednio środkami booków AB i AD kwadratu ABCD o boku długości 4. Odcinki ED
i FC dzielą kwadrat na cztery części. Oblicz ple każdej z nich.
28 gru 12:18
Błażej: Pole EBCO jest równe 8 ale dalej to nie wiem

pomóżcie
28 gru 12:26
Bartas:

Najmniejszy trójkąt: pole = h ( 1/2 *ah −>> wysokość do boku FD)
dwa większe: mają takie samo pole = 4 − h
największy: pole = 8 +W
h − różowy
teraz liczymy:
Trójkąt DFH jest prostokątny, odcinek FC ma długość 2
√5
Trójkąt CFG ma pole równe 4.
Podstawiamy do wzoru do pola:
4 = 1/2*h*2
√5
h = 4
√5/5
dalej:
obliczam długość zielonego odcinka:
y = 2
√5/5
Teraz pole trójkąta DFH:
4
√5*2
√5*1/2 = 4/5
pole trójkata DFH = h, czyli h = 4/5
skoro mamy h, to możemy już obliczyć wszystkie pola.
odp.
p1 = 4/5
p2 = 4 − h = 16/5
p3 = 4 − h = 16/5
p4 = 8 + h = 64/5
4 kwi 19:15
Bartas: Mała poprawka pole największego równe 8 + h
4 kwi 19:27
Sebastian: pole największego wynosi p4 = 8 + h = 44/5 (40/5+4/5)
30 kwi 20:52