matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoze kto?
pomoc !!:
Dwa jednakowe czworościany foremne zestawiono podstawami. Oblicz sinusy dwóch różnych kątów miedzy ścianami powstałej bryły.
28 gru 00:30
Bogdan:
Pierwszy przypadek:
r
1
h
3
1
2
√
2
cosα =
=
=
⇒ sinα =
√
1 − cos
2
α
=
h
h
3
3
sin2α = 2sinα cosα = ...
28 gru 01:18
Bogdan:
Drugi przypadek:
1
h =
a
√
3
2
β
1
a
2
1
β
sin
=
=
⇒ cos
=
√
1 − (1/3)
=
√
2/3
2
1
a
√
3
2
√
3
2
β
β
sinβ = 2sin
cos
= ...
2
2
28 gru 01:37