..
asdf: Jak zbadać monotoniczność ciągu:
n√5n + 6n
| | 5 | | 5 | |
n√6n(1+( |
| )n = 6n√1+( |
| )n |
| | 6 | | 6 | |
i teraz:
(po lewej a
n, po prawej a
n+1
| | 5 | | 5 | |
1 + ( |
| )n > 1 + ( |
| )n+1 |
| | 6 | | 6 | |
a
1/n > a
1/n+1 (pierwiastek ntego stopnia jest wiekszy od pierwiastka n+1 stopnia), np:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
1/2 > 4
1/3
2 >
3√4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 5 | | 5 | |
(1+( |
| )n)1/n > (1+( |
| )n+1)1/n+1 |
| | 6 | | 6 | |
wychodzi mi ciąg malejący...pewnie coś źle z udowodnieniem
27 gru 23:41
PW: Spróbuj badać iloraz zamiast różnicy (pokazać, że iloraz dwóch kolejnych wyrazów ciągu jest
większy (mniejszy) od 1 − dla ciągu o wyrazach dodatnich
28 gru 00:20
asdf: czy takie coś:
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n = (1 + |
| )(6/5)n ]{n/(6/5)n} = |
| | | | | |
e
0 = 1?
Jest to poprawne?
28 gru 00:34
28 gru 00:55
asdf: Chociaż to mało wiarygodne
28 gru 00:56
asdf: Na necie znalazłem rozwiązanie:
| | 5 | |
an = n√5n+6n = 6n√( |
| )n + 1 |
| | 6 | |
Zauważmy, że dla n∊ N zachodzi nierówność:
Aby uzasadnić monotoniczność ciągu skorzystamy z oczywistej nierówności a
n > a
n+1
| | 5 | | 5 | | 5 | |
an+1=6*(1+( |
| )n+1)1/n+1<6*(1+( |
| )n+1)1/n<6*(1+( |
| )n)1/n=an |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Czyli miałem dobrze
28 gru 01:02
asdf: tam powinno być:
Zauważmy, że dla n∊ N zachodzi nierówność:
| | 5 | | 5 | |
( |
| )n + 1 > ( |
| )n+1 + 1 |
| | 6 | | 6 | |
28 gru 01:03
Artur z miasta Neptuna:
Asdf ... na logike ... a1=11 ... lim an =6 oraz an>6 wiec ciag ten przynajmniej od jakiego n0
bedzie malejacy
28 gru 01:13
asdf: Dzięki

Idzie się bardzo dużo nauczyć dzięki tej stronie

Szczególnie jak jest się mało
kumatym..
mam taki przykład:
| | 10001 | |
a5000 = |
| ~0,6668... |
| | 14998 | |
| | −7 | |
an+1 − an = |
| < 0, czyli ciąg jest malejący |
| | 9n2 + 3n − 2 | |
Ograniczony z dołu m=0, a z góry M=2 tak?
28 gru 01:22
Trivial: Artur, a skąd wiesz że nie ma oscylacji?
28 gru 01:25
Artur z miasta Neptuna:
No i slicznie ... oczywoscie podstawienie wyrazow Ci tylko wskazuje jakiego wyniku powinienes
sie spodzoewac ... bo moze sie trafic takze ciag niemonotoniczny
28 gru 01:26
Artur z miasta Neptuna:
Trivial ... skoro an>6 dla kazdego n (laywo to udowodnic) a lim an=6 to istnieje taki no ze
ciag ten bedzie malejacy (inaczej by nieistniala granica

)
28 gru 01:28
Trivial:

A co jeśli wygląda tak? (:
28 gru 01:35
Trivial:
OK, kompromituję się.
asdf, zawsze możesz podzielić wielomiany. Wtedy od razu widać.
| | 2n+1 | | 2 | | | 2 | | k | |
an = |
| = |
|
| = |
| + |
| , gdzie |
| | 3n−2 | | 3 | 3n−2 | | 3 | | 3n−2 | |
k>0
i już stąd widać, że ciąg malejący.
28 gru 01:38
asdf: Trivial, nie bardzo jeszcze rozumiem te rozwiązanie

sprawdzić monotoniczność ciągu:
| | 2*2n*(n+1)n! | |
an+1 = |
| |
| | (n+1) *(n+1)n | |
| an+1 | | 2*2n*(n+1)n! | |
| = |
| *U {nn}{2n * n!} = |
| an | | (n+1) *(n+1)n | |
| 2*2n*(n+1)n! | | nn | | 2*nn | |
| * |
| = |
| = |
| (n+1) *(n+1)n | | 2n * n! | | (n+1)n | |
i tu nie wiem czy można korzystać z eulera, można?
| | nn | | (n+1) | | 1 | | 2 | |
2 * |
| = 2 * ( |
| )−n = 2 * (1+ |
| )−n = 2 * e−1 = |
| |
| | (n+1)n | | n | | n | | e | |
e > 2, ciąg malejący.
28 gru 01:50
asdf: a liczba k jest stałą (tylko n rośnie)
28 gru 01:51
Trivial: Tak, k jest pewną stałą dodatnią (obojętnie jaką). Można ją wyliczyć ale są ułamki więc nie ma
co się męczyć.
28 gru 13:40
asdf: Rozwiązanie rozumiem, ale na taki sposób rozwiązania bym nie wpadł.
28 gru 14:50
Mila: Do postu z 28XII z godziny 0:50
| | n | |
2*( |
| )n<1 dla n>1 i to wystarczy |
| | n+1 | |
28 gru 16:12
Mila:

| 2x+1 | | 2 | |
| funkcja homograficzna dla x∊R\{ |
| } i należy ją przedstawić w postaci |
| 3x−2 | | 3 | |
kanonicznej (Trivial)
| | 1 | | 2(n−2/3)+4/3+1 | |
= |
| * |
| = |
| | 3 | | n−2/3 | |
| | 1 | | | | 2 | | | |
= |
| *(2+ |
| )= |
| + |
| |
| | 3 | | n−2/3 | | 3 | | 3n−2 | |
28 gru 16:25
asdf: | | n | |
2*( |
| )n < 1, dla n >1 (bo według granicy "od pewnego" n coś jest w pasku epsilonowym − |
| | n+1 | |
tak samo tutaj, nie musi to być od razu dla n = 1 tak?)
lim
cn = c
ilm
dn = d
lim
an = lim c
n * lim d
n = c* d (c jako stała = 2), czyli lim a
n = d = 0
tak?
28 gru 16:48
Mila: A po co liczysz tę granicę?
Miałeś (tak mi się zdaje) odpowiedzieć czy ciąg jest monotoniczny.
I tu wystarczy warunek: Iloraz<1 począwszy od n>1
28 gru 17:03
asdf: Dzięki
28 gru 17:05