matematykaszkolna.pl
asymptoty funkcji kajka: jest tu w stanie ktoś pomóc mi z wyznaczeniem asymptot y=ln(x−4) emotka
27 gru 23:09
Bogdan: To typowe zadanie ze szkoły średniej dotyczące przesuwania wykresów funkcji. Jakie asymptoty posiada funkcja f(x) = loga x ?, a jakie funkcja g(x) = f(x − 4) ?
27 gru 23:21
kajka: hmm chyba niekoniecznie szkoły średniej a szkoły wyższej ... i nie wydaje mi sie ze tak należy to rozwiązać, moze wypowie sie jeszcze jakaś inna strona .. ?
27 gru 23:37
Bogdan: rysunek Tak wygląda (niebieska linia) wykres funkcji f(x) = loga x dla a > 1 i to na pewno jest wykres omawiany w szkole średniej. Wykres ten posiada asymptotę pionową x = 0. Wykres funkcji g(x) = f(x − 4) (czerwona linia) ma asymptotę x = 4 Prosisz jedynie o pomoc w wyznaczeniu asymptot funkcji i nie określasz sposobu ich wyznaczenia, dla tej funkcji najprościej jest właśnie tak, jak przedstawiłem.
27 gru 23:48
edi: rysunek Jest tak,jak napisał Bogdan → typowe przesunięcie wykresu o u=[4,0] ( z zakresu szkoły średniej ! f(x)=lnx asymptota pionowa : x=0 f(x)=ln(x−4) asymptota pionowa: x= 4
27 gru 23:50
Bogdan: Można i tak: f(x) = ln(x − 4), Df = (4, +) limx→4+ ln(x − 4) = −, a więc istnieje asymptota pionowa x = 4; limx→+ ln(x − 4) = +, nie istnieje asymptot pozioma;
 ln(x − 4) 
limx→+

= (np. de l'Hospital) = 0, a więc nie istnieje asymptota ukośna.
 x 
28 gru 00:03