Tak wygląda (niebieska linia) wykres funkcji f(x) = loga x dla a > 1 i to na pewno jest
wykres omawiany w szkole średniej. Wykres ten posiada asymptotę pionową x = 0.
Wykres funkcji g(x) = f(x − 4) (czerwona linia) ma asymptotę x = 4
Prosisz jedynie o pomoc w wyznaczeniu asymptot funkcji i nie określasz sposobu ich
wyznaczenia, dla tej funkcji najprościej jest właśnie tak, jak przedstawiłem.
Jest tak,jak napisał Bogdan
→
typowe przesunięcie wykresu o u=[4,0] ( z zakresu szkoły średniej !
f(x)=lnx asymptota pionowa : x=0
f(x)=ln(x−4) asymptota pionowa: x= 4
| ln(x − 4) | ||
limx→+∞ | = (np. de l'Hospital) = 0, a więc nie istnieje asymptota ukośna. | |
| x |