kw
Midgard: Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami parzystymi, a jego pole jest równe
112 cm2. Oblicz długości jego boków.
Wyszły mi takie dziwne: −1+√1132, −1+√1132+2, −1+√1132+4
27 gru 22:32
Aga1.: Przecież to nie są liczby parzyste
27 gru 22:52
Midgard: więc, nie mam pojęcia jak to zrobić
27 gru 22:53
Bogdan:
Sprawdź Midgard zapisaną tutaj przez siebie treść zadania, słowo po słowie. Jesteś
pewien, że wszystko poprawnie tu podałeś?
27 gru 22:54
Midgard: Jestem pewien! kopiowałem te zadania, dostałem je od pani od matmy na maila...
27 gru 22:58
Dominik: 2k − 2, 2k, 2k + 2
27 gru 22:59
pigor: ... np. tak: niech
2a, 2(a+1), 2(a+2)= ? − szukane boki Δ prostokątnego,
to
P
Δ=112 ⇔
12*2a*2(a+1)= 112 /:2 ⇔ a(a+1)= 56 ⇔ a(a+1)= 7*8 ⇒
a= 7,
zatem
2a= 2*7=
14 cm, 2(a+1)= 2*8=
16 cm, 2(a+2)= 2*9=
18 cm . ...
27 gru 23:00
Dominik: 14, 16, 18
27 gru 23:00
Midgard: kurcze, tak też robiłem, tlyko tyle, że zapomniałem, że przy polu trójkąta dzieli się na 2...
eh... Dzięki!
27 gru 23:03
Bogdan:

No to przetestujmy twoją pewność.
Rysunek przedstawia trójkąt prostokątny, którego długości boków są kolejnymi liczbami
parzystymi: n−2, n, n+2.
Zastosuj twierdzenie Pitagorasa i oblicz wartość n.
27 gru 23:03
Bogdan:
Trójkąt o bokach 14, 16, 18 nie jest prostokątny, a więc nie są spełnione warunki zadania.
27 gru 23:04
Aga1.: Ale
142+162=452
a 182=324
27 gru 23:07
Midgard: No proszę. Aż chyba zapytam się pani.
27 gru 23:07